طراحی سایت، محتوا،سئو و دیجیتال مارکتینگ

تفاوت وردپرس و جوملا چیست؟

2,638

اگر از CMS آماده استفاده کنید باید بین ۲ تا از محبوب‌ترین سی‌ام‌اس‌ها که وردپرس و جوملا هست یکی را انتخاب کنید و تفاوت وردپرس و جوملا را بدانید که در چیست. شاید اولین فکری که به ذهنتون برسد این است که از متخصصان این حوزه سوال کنید. راه بدی نیست به شرطی که از کسی بپرسید که کاملا بی طرف نظر دهد. متاسفانه هر کدام از این سیستم مدیریت محتوا طرافدارهای متعصبی دارند که خیلی وقت‌ها حاضر نیستند ضعف‌های این پلتفرم‌ها را بپذیرند. و ممکن است شما به حرف آنها اعتماد کنید و یکی از آن‌ها را انتخاب کنید اما بعد متوجه شوید که مناسب کار شما نیست. به همین دلیل بهترین راه این است که خودتان اول نیازها رو بسنجید و بعد با توجه به آنها بررسی کنید ببینید کدام یکی از این سیستم مدیریت محتوا امکانات مناسبی دارند و مناسب کار شماست.

وردپرس چیست؟

تفاوت وردپرس و جوملا

وردپرس یکی از محبوب‌ترین سیستم مدیریت محتوا است. اوایل این سیستم به عنوان یک سیستم وبلاگی معرفی شد و وارد بازار شد و خیلی تو کل دنیا مورد توجه وبلاگ نویس‌ها قرار گرفت. از اون به بعد وردپرس مدام بروزرسانی شده و الان به یکی از قدرتمندترین CMS‌ها تبدیل شده است. و با آن میتوان وبسایت‌های حرفه ای ساخت. پلتفرم وردپرس برای افراد مبتدی گزینه مناسبی است و به حرفه‌ای شدن و رشد آنها خیلی کمک میکند.

جوملا چیست؟

تفاوت وردپرس و جوملا چیست

جوملا یک سیستم مدیریت محتوا اوپن سورس و رایگان است که با زبان PHP نوشته شده است و از یک فریم‎ورک مبتنی بر MVC  استفاده میکند و پایگاه داده آن هم MySQL است.  انواع وب‎سایت‎های تجاری کوچک و بزرگ، کسب و کار آنلاین، وب‎سایت‎های سازمان‎های دولتی، وب‎سایت‎های آموزشی، وب‎سایت‎های خبری و حتی وب‎سایت‎های شخصی کوچک، بوسیله جوملا پیاده‎سازی شده‎اند.

نکته اول:

سیستم مدیریت محتوا در واقع نرم افزارهایی برای ایجاد و مدیریت محتوا هستند. که لزوما هم تحت وب نیستند. سیستم‌های مدیریت محتوا تحت وب صرفا نمونه‌ای از CMS‌ها هستند که روی سرور نصب می‌شوند. این سیستم‌ها، نرم افزارهایی هستند که کاربرها با استفاده از آنها می‌توانند محتوای سایت‌های خود را مدیریت کنند.

نکته دوم:

شما باید هاستی تهیه کنید که مناسب این نوع سایتها باشد. بعضی از شرکت‌های هاستینگ هاست‌های مخصوص وردپرس و جوملا ارائه دادند که بهترین گزینه است ولی اگر این نوع هاست را نداشتند میتوانید از هاست لینوکس استفاده کنید.

ویژگی‌های مشترک سیستم مدیریت محتوا وردپرس و جوملا:

  • به صورت متن باز (Open source) منتشر شدند.
  • از قابلیت نصب قالب‌های شخصی و تجاری پشتیبانی می‌کنند.
  • میتوانید افزونه‌های مختلف روی سی ام اس‌ها نصب کنید تا امکانات جدیدی به سایتتان اضافه شود.
  • توسعه دهنده‌ها و برنامه نویس‌های مختلف در دنیا می‌توانند آن را توسعه دهند.
  • کاملا رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرند.
  • با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده است.
  • تحت لیسانس GPL منتشر شده است.
  • از Mysql برای مدیریت داده‌ها استفاده می‌کنند.
  • قابلیت شخصی سازی و توسعه دارند.
  • از زبان‌های زیادی مثل زبان فارسی پشتیبانی می‌کنند.

ممکن است این سوال برایتان پیش بیاد که اگر همه سیستم‌‌های مدیریت محتوا یک سری کار مشترک را انجام میدهند پس فرق آنها با هم چیست و چرا باید در انتخاب آنها دقت کرد؟

تفاوت وردپرس و جوملا

نحوه پیاده سازی این CMS ها باهم متفاوت است و همین مساله باعث تفاوت‌های این CMSها میشود.

  • راه اندازی و کار با پنل مدیریت

وردپرس بخشی از محبوبیت خود را به دلیل راه اندازی 5 دقیقه‌ای دارد. حتی بعضی از سرویس دهنده‌های هاستینگ، امکان نصب وردپرس را با یک کلیک برای کاربرهای خود فراهم کردند. همین فرآیند نصب و راه اندازی سریع است که باعث افزایش محبوبیت آن بین تازه واردها شده است. بعد از نصب، پنل مدیریتی حکم فرماندهی کل سایت را دارد و خیلی راحت میشود سایت را مدیریت کرد. برای یادگیری آن کلی فیلم آموزشی تو اینترنت هست و میتونید با چند دقیقه وقت گذاشتن و بدون داشتن اطلاعات برنامه نویسی کار کردن با این سیستم مدیریت محتوا را یاد بگیرید و سایت خودتان را مدیریت کنید.

جوملا : راه اندازی و نصب جوملا هم شبیه وردپرس است اما به اندازه آن ساده و سریع نیست. البته باز ممکن است خیلی از سرویس دهنده‌های هاستینگ، امکان نصب جوملا را با یک کلیک فراهم کرده باشند. پنل مدیریتیش هم نه اینکه فکر کنید خیلی سخت است ولی باز به اندازه وردپرس راحت نیست که باعث شده بعضی از افراد خیلی با آن ارتباط برقرار نکنند و میتوان گفت یوزر فرندلی نیست.

منابع آموزشی جوملا نسبت به وردپرس کمتر است و به همین دلیل شاید روند یادگیری آن کندتر پیش رود. تولید و مدیریت محتوا هم از وردپرس سختتر است. درواقع تفاوت وردپرس با جوملا در این است که مدت زمانی که یک کاربر آماتور نیاز دارد تا راه اندازی سایت را یادبگیرد طولانی‌تر از وردپرس است. کار با جوملا برای خیلی از کاربرانی که با کدنویسی و توسعه وبسایت آشنا نیستند پیچیدگی خاص خودش را دارد.

  • میزان محبوبیت

ممکن است فکر کنید که محبوبیت نمیتواند فاکتور مهمی باشد و یک مزیت به حساب بیاد اما این واقعا یک عامل مهم و تاثیرگذار است.

سیستم مدیریت محتوایی که محبوبیت زیادی دارد قطعا بازار کار بیشتری دارد و به همان اندازه منابع آموزشی بیشتری هم دارد، پس محبوبیت خیلی در موفقیت یک CMS تاثیر دارد.

پس سعی کنید موقع انتخاب CMS به این نکته هم دقت کنید. مثلا میتوانید میزان جستجو آن‌ها را بسنجید و ببیند کدوم یکی از آن‌ها بیشتر سرچ شدند. البته الان وردپرس بالاترین آمار جستجو را دارد و طبق آمار سایت w3techs بیشتر از 38.3 درصد سایت‌های دنیا از وردپرس استفاده میکنند. و 2.3 درصد هم از جوملا استفاده میکنند.

  • بهینه سازی سایت

موضوع مهمی که این روزها خیلی در رابطه با آن صحبت میشود و هر چقدر از اهمیت آن گفته شود کم است! سئوی سایت است. شما باید ببینید کدوم یکی از CMSها در سئو و بهینه سازی سایت میتواند موفق‌تر عمل کند.

وقتی که وردپرس و جوملا را از نظر سئو با هم بررسی کنیم متوجه میشویم که افزونه یواست سئو  در وردپرس با ویژگیهایی که دارد خیلی به کاربرها کمک میکند تا بتوانند سایت خود را تا حد خوبی بهینه‌سازی کنند. کار با این افزونه هم بسیار ساده است. مثلا برای اینکه نشان دهد محتوای تولید شده توی سایت تا چه حدی بهینس، از سه رنگ  قرمز، زرد و سبز برای طبقه‌بندی محتوا در سه سطح مختلف از نظر بهینه سازی و سئو استفاده میکند. سبز نشون دهنده محتوای عالی، زرد متوسط و قرمز هم بد است. و ویژگی فوق العاده‌ آن این است که طبق یک چک لیست به شما کمک میکند تا محتوا سایت را از رنگ قرمز به سبز تبدیل کنید. و با بهتر کردن خوانایی مطلب محتوا را برای موتورهای جستجوی گوگل آماده کنید.

جوملا هم این امکان را برای کاربران خود فراهم کرده است تا تو سایتشون meta description و کلمات کلیدی را برای محتوا خود اضافه کنند. اما تفاوت وردپرس و جوملا در این است که جوملا پلاگین EFSEO جوملا هم یک امکاناتی را قرار داده است که از یک سری جنبه‌ها تا حدودی مشابه یواست وردپرس است. اما پلاگین یواست خیلی تکمیل‌تر است.

  • امنیت

    امنیت سایت

محبوبیت وردپرس باعث شده است که امنیت آن را به خطر بیندازد و اگه بخواهیم در بازه‌های زمانی خاص گزارش‌های حملات به سایت‌ها را بررسی کنیم وردپرس بخش بیشتری از حملات را به خودش اختصاص میدهد. از یک طرف دیگر تعداد بالا پلاگین‌هایی که یک زمانی جز مزیت‌های وردپرس بود حالا دردسرساز شده است. و سوالهایی که برای کاربران پیش میاد این است که:

  • آیا این افزونه‌ها قابل اطمینان هستند؟
  • آیا با آخرین نسخه وردپرس سازگاری کامل دارند؟
  • با اینکه از آخرین به روزرسانی افزونه خیلی زمان گذشته باز هم میتوان به آن افزونه اعتماد کرد؟

این  سوالات باعث میشود تا کاربران سخت اعتماد کنند، به همین دلیل اگر افزونه‌ها درست کدنویسی نشده باشند راه های نفوذ رو برای هکرها باز میکنند. و چون وردپرس برخلاف جوملا به صورت پیشفرض از SSL در داشبورد خودش استفاده نمیکند یا ورود دو مرحله ای را ندارد باید با استفاده از پلاگین‌ها و کدنویسی‌هایی که انجام میشود بعد از نصب امنیتش حفظ شود، باید خیلی دقت کرد  چون خیلی از این موارد در حالت پیش فرض در وردپرس فعال نیست.

اگر شما همیشه وردپرس و افزونه ها را آپدیت نگه دارید احتمال اینکه به سایت نفوذ کنند بسیار کم است و این مورد را هم در نظر داشته باشید که در وردپرس یک سری افزونه‌های عالی برای امینت وجود دارد که با آن‌ها تمام ضعف‌ها رو میتوانید بپوشانید.

اما تفاوت وردپرس و جوملا در این است که جوملا با ارائه راهکارهایی مثل امکان استفاده از SSL و تایید دو مرحله ای موقع ورود به داشبورد سایت که به صورت پیشفرض در آن قرار دارد بهتر عمل کرده است و مجموعه‌ای از موارد امنیتی بیشتری را ارائه می دهد و برای حفظ امنیتش فقط متکی به افزونه‌ها نیست.

  • قالب‌ها و افزونه ها

هر دو این CMS‌ها چون قابلیت شخصی سازی را دارند افزونه‌ها و قالب‌های زیادی دارند که برای شخصی سازی میتوان از آنها استفاده کرد. اما تعداد افزونه‌های وردپرس به دلیل محبوبیتی که دارد نسبت به CMSهای دیگر خیلی بیشتر است. چون افراد بیشتر، قطعا نیازهای بیشتری هم برای شخصی سازی دارند و این باعث میشود بازار وردپرس خیلی پررونق‌تر شود. در واقع بزرگترین مزیت وردپرس افزونه‌ها و قالب‌های متنوع آن است. وردپرس بیشتر از 55 هزارتا پلاگین دارد که خیلی راحت با یک کلیک ساده نصب میشوند و هر روز هم تعداد این پلاگین‌ها رو به افزایش است.

جوملا : جوملا تو این زمینه ضعیف‌تر عمل کرده است و جدود 8 هزار تا پلاگین رایگان دارد که خیلی کمتر از وردپرس است به همین دلیل تعداد و تنوع قالب‌های جوملا کمتر است. تفاوت وردپرس با جوملا در این است که اگر بخواهید با جوملا یک سایت حرفه ای بسازید نیاز به زمان و صبر بیشتری دارید. اما سعی میکند نیاز کاربران خود را برآورده  کند.

  • پشتیبانی
    پشتیبانی سایت

یکی از مهمترین مساله‌هایی که باید بهش دقت کنید داشتن پشتیبانی خوب CMS‌هاست. اکثر کاربران به پشتیبانی نیاز پیدا میکنند مخصوصا وقتی تازه وارد هستند و همه دوست دارند که راحتتر و سریع‌تر راهنمایی شوند و مشکل آنها را برطرف کنند پس خیلی مهمه که CMS‌ پشتیبانی خوبی داشته باشد.

وردپرس : وردپرس تو این مورد هم عالی کار کرده است و پشتیبانی فوق العاده‌ای دارد. این CMS‌ بخاطر محبوبیتی که دارد، انجمن ها، گروه‌ها، شبکه‌های اجتماعی و… زیاد و فعالی دارد که به طور مداوم مشغول توسعه و پشتیبانی هستند. و شما میتوانید تو انجمن رسمی وردپرس و منابع دیگر، راه حل مشکل خود را پیدا کنید.

جوملا :  جوملا هم تو این مساله از وردپرس عقب نمونده و با جامعه بزرگ و فعالی که دارد عالی عمل کرده است. و با منابع و مستندات زیاد و خوب راهنمای فوق العاده ای برای تازه کارها است.

جمع بندی

انتخاب یک سیستم مدیریت محتوا از بین بهترین‌ها کار راحتی نیست. تنها راه هم این است که مدت زمان کوتاهی با آن‌ها کار کنید تا ببینید با کدام راحت‌تر هستید. و تفاوت وردپرس و جوملا را با هم بهتر متوجه شوید ولی در کل

وردپرس : وردپرس برای کسانی که قصد راه اندازی یک استارتاپ دارند و میخواهند خیلی سریع وارد بازار کار شوند، انتخاب بسیار مناسبی است. زیرا راه اندازی این سیستم مدیریت محتوا خیلی راحت و سریع است و به دلیل اینکه تعداد زیادی افزونه‌ و قالب‌های متنوع دارد، نیازی به دانش فنی بالایی ندارد. و میتوان گفت وردپرس می‌تواند گزینه مناسبی برای ساخت سایت‌های وبلاگی شرکتی، فروشگاهی کوچک تا متوسط و… باشد.

  • جوملا :جوملا  هم خیلی شبیه به وردپرس هست، اما بیشتر به کسانی توصیه میشود که دانش خوبی در رابطه با برنامه نویسی و طراحی دارند چون همونطور که میدانید کار کردن با جوملا پیچیده‌تر از وردپرس هست و برای شخصی سازی نیاز به کدنویسی و مهارتهای بیشتری دارد.

اگر دوست دارید این مطلب را در قالب یک پادکست گوش بدید از طریق پلیر زیر میتوانید:

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.