برای افرادی که در زمینهی تولید محتوا فعالیت میکنند، آشنایی با تقویم محتوا و روش تدوین اون کاملا ضروری است. اگر مدیر محتوای یک مجموعه باشید، باید بتونید برای استفادهی هرچه بهتر از پتانسیلهای تیم خودتون، یک تقویم محتوای حرفهای بنویسید. از طرف دیگر، اگه تولیدکنندهی محتوا باشین هم باید روش کار با تقویم محتوا رو یاد بگیرید. به خاطر همین است که ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا متوجه شوید تقویم محتوا چیست و چه اهمیتی دارد؟
تقویم محتوا چیست؟
تقویم محتوا برنامهای است که به شما نشان میدهد باید کی و کجا محتواهای آیندهی خودتون رو منتشر کنید. از طرف دیگر به شما کمک میکند تا روی مسائلی مثل فعالیتهای تبلیغاتی برنامهریزی شده، تعاملها، بهروزرسانی محتواهایی که تا الان نوشته شده و اتفاقات آینده، کنترل بیشتری داشته باشید.
در واقع تقویم محتوا، درست مثل یک تقویم اجرایی به شما کمک میکند تا از مسیر استراتژی بازاریابی محتوایی خودتون منحرف نشوید؛ پستهاتون را در بهترین زمان ممکن منتشر کنید و حساب محتواهایی که منتشر کردید را برای همیشه داشته باشید. این تقویم بهخصوص زمانی به شما کمک میکند که بخواهید پستهای قدیمی خودتون را ویرایش یا بهروزرسانی کنید.
چرا باید تقویم محتوایی داشته باشیم؟
اگر وبلاگی دارید که فقط گاهی برای سرگرمی در آن چیزی مینویسید، احتمالا نیازی به تقویم محتوا نداشته باشید اما اگر صاحب کسبوکاری هستید که قرار است به وسیلهی بازاریابی محتوا آن را گسترش دهید، منظم و هدفمند بودن کلید پیشرفت شماست. در ادامه با ۳ دلیل اهمیت تقویم محتوا برای کسبوکار شما آشنا میشویم:
تقویم محتوا دستیار حرفهای و دقیق شماست!
برای همهی ما پیش آمده که وظایف کاری خودمان را برای مدتی کوتاه فراموش کنیم. گاهی در موردهایی مثل انتشار محتوا، این فراموشی میتواند به استراتژی بازاریابی شما صدمه بزند. قطعا هیچ تیم محتوایی دوست ندارد بارگذاری پست برای مناسبتهای مهم رو فراموش کند، چون این پستها همیشه شانس بالایی برای دیده شدن دارند.
تقویم محتوا به شما نشون میدهد که کارهای مربوط به محتوای شما واقعا در حال انجام شدن است. اگر تقویم محتوا نداشته باشید، قطعا همیشه چیزی برای فراموش کردن وجود دارد. به بیان دیگر میشود گفت تقویم محتوا بهتون کمک میکنه تا چیزی را از قلم نندازید.
تقویم محتوا ارتباط شما با همکارهاتون رو سادهتر میکند
اگر به تنهایی محتواهای کسبوکاری را تولید میکنید، شاید نیازی به تقویم محتوا نداشته باشید. اما اگر کارمندها و افراد دورکار دیگری هم توی بخش محتوا در کنار شما فعالیت میکنند، داشتن تقویم محتوا از نان شب هم واجبتره! تقویم محتوا به شما کمک میکند تا بهصورت هماهنگ کار کنید و دسترسی راحتی به اطلاعات مربوط به فعالیت همهی اعضا داشته باشید. میشود گفت تقویم محتوا فقط یک تقویم ساده نیست و یک ابزار برای مدیریت پروژه هم محسوب میشود.
به وسیلهی تقویم محتوا روی پروژههای خودتان دید کلی لازم رو داشته باشید
برای مثال به کمک تقویم تحریریه میتوانید محتواهای خودتان را کنترل کنید تا تعداد زیادی از نکات مربوط به یک موضوع خاص، یکجا منتشر نشود و یا محتواهاتان همپوشانی غیرضروری نداشته باشند.
چطور تقویم محتوا بنویسیم؟
احتمالا با خواندن نکات بالا برای شما هم این سوال پیش آمده که چگونه تقویم محتوا بنویسیم؟ برای ساخت تقویم محتوا کافی است ۷ قدم زیر را بردارید:
-
محتوا و حسابهای شبکههای اجتماعی خود را ارزیابی کنید
داشتن تصویری واضح از اهداف و فعالیتهایی که توی شبکههای اجتماعی انجام میدهید، به شما کمک میکند تا خیلی زود پتانسیلهای جدید برای پیشرفت را شناسایی کنید. میتوان گفت که همین ارزیابی، کلید بهینهسازی استراتژی محتوای شماست و نرخ بازگشت سرمایه شما را به حداکثر میرساند.
حسابهای فیک یا قدیمی، امنیت حساب و رمزهای عبور، مخاطبان، پرسونا و اطلاعات آماری مربوط به آن، مسئولیت هر عضو تیم، شناسایی موفقترین کمپینها، پستها، تاکتیکها و فرصتهای اصلاح، همه نمونههایی از مسائلی هستند که میتوانید به وسیلهی ارزیابی شناسایی و برای بهبودشون تلاش کنید.
-
کانالهای اجتماعی خودتان را انتخاب کنید
به این فکر کنید که اصلا مخاطبان شما کجا بیشتر حضور دارند؟ اگر به جای اینستاگرام، در توییتر فعالیت کنید، برای شما سودی دارد؟ مهم است که دربارهی کاربران هر شبکه اجتماعی، اطلاعات آماری کافی داشته باشید و دربارهی بهترین روشهای استراتژی خودتان تحقیق کنید. قرار نیست مثل یک پژوهشگر، شب و روز در حال جمعآوری اطلاعات باشید؛ کافی است بین زمانهای استراحت خودتان، کمی هم برای جمعآوری اطلاعات زمان بذارید.
-
در مورد اطلاعاتی که قرار است در تقویم محتوای شما وجود داشته باشد تصمیم بگیرید
پیشنهاد ما این است که از اطلاعات ساده و پایهای شروع کنید. بهطور مثال میتونید پلتفرم مورد نظرتان، زمان فعالیت، تاریخ، محتواهای تصویری مثل عکس و فیلمها و منابع را در تقویم محتواتون ثبت کنید.
-
برای اطلاعات خودتان، کتابخانهی محتوا بسازید
برای این کار میتوانید از گوگل درایو، دراپ باکس، شبکه داخلی شرکتتان و یا ترلو استفاده کنید. البته کتابخونهی محتوای شما باید چند ویژگی کلیدی را داشته باشد:
-
- حجم کافی
- امکان دسترسی راحت و سریع از طریق لپتاپ و کامپیوتر
- داشتن قابلیت اشتراکگذاری و در عین حال حفاظت از حریم خصوصی
البته یادتان باشد، روشی که برای ساخت کتابخانهی محتوای خودتان انتخاب میکنید به اندازهی ساخت خود تقویم محتوا اهمیت دارد.
-
روند کاری خودتان رو مشخص کنید
در این مرحله، باید به این دست سوالات جواب دهید: قرار است چند وقت یکبار در هر شبکه اجتماعی پست بگذارید؟ چه کسانی قرار هست پستها را تایید کنند و روش برقراری این ارتباط به چه صورتی هست؟
وقتی که جریان کار شبکههای اجتماعی مشخص شد، با اطلاعاتی که بهدست آوردید، شروع به مستندسازی کنید.
-
از همتیمیهای خودتان نظر بپرسید
همتیمیهای خودتان را با تقویم محتوا و روش کار آن آشنا کنید. احتمالا بعد از این کار متوجه میشوید که شکافهایی وجود دارد. برای مثال، همه به رمزعبورهای مورد نیاز دسترسی دارند؟ همه پارامترهای UTM رو متوجه میشوند؟ آخر این مرحله، شما گزارش کاملی در اختیار دارید که حتی جدیدترین افراد تیم شما هم میتوانند به وسیله آن در جریان همه چیز قرار بگیرند.
-
مطالب خودتان را منتشر کنید
حالا که تقویم محتوای شما آماده شده است، ممکن است متوجه شوید که انتشار دستی پستها زمانبر بهنظر میرسد. در این صورت میتوانید براساس اطلاعات تقویم محتوا، پستهای آیندهی خودتان را به شکل اتوماتیک زمانبندی کنید.
معرفی ابزارهای مناسب برای ساخت تقویم محتوا
حالا که به سوال چطور تقویم محتوا بنویسیم پاسخ دادیم، زمانش رسیده که با ابزارهای کاربردی برای ساخت تقویم محتوا آشنا شوید.
افزونهی وردپرس Editorial Calendar
میتوانید از این پلاگین وردپرس برای برنامهریزی پستهای هفتهی آینده وبلاگ خودتان استفاده کنید.
پلتفرم Trello
این برنامه برای تولیدکنندگان محتوا و مدیران پروژه بسیار مناسب است؛ چون که فایلها رو توی فضای ابری ذخیره میکنه و در آن امکاناتی کاربردی برای تعیین وظایف و پیگیری پیشرفت دارد.
افزونهی وردپرس CoSchedule
CoSchedule یک افزونهی وردپرس کاربردی است که پستهای وبلاگ شما و مطالبی که توی شبکههای اجتماعی منتشر میکنید رو به وسیلهی رابط کاربری یکپارچه و سادهای که دارد در دسترس شما قرار میدهد.
اکسل یا Google spreadsheets
با اکسل میتوانید بهصورت رایگان تقویم محتوای خودتان را شخصی سازی کنید. مزیت ساخت تقویم تحریریه با اکسل این است که با آن کنترل کاملی روی هرچیزی که برای تدوین یک تقویم محتوای خوب لازم است، داشته باشید.
حرف آخر
امیدوارم این راهنما در مسیر تدوین تقویم محتوا به شما کمک کند. اگر شما هم در این زمینه تجربهای دارید که من به آن اشاره نکردیم، در بخش نظرات همین صفحه با من و بقیهی خوانندگان به اشتراک بگذارید.