داشتن یک استراتژی محتوا خوب میتواند به شما کمک کند که هدف مشخصی را در محتواهای تولیدی خود دنبال کنید. یک استراتژی محتوا حرفهای باید مبتنی بر شناسایی نیازهای مخاطبان تدوین و اجرا شود. در این مقاله میخواهیم بیان کنیم که استراتژی محتوا چیست و چطور میتوانیم بهترین نوع آن را تدوین کنیم تا از رقیبان خود پیشی بگیریم.
استراتژی محتوا چیست؟
شما قبل از اینکه با مفهوم استراتژی محتوا آشنا شوید، باید تعریف بازاریابی محتوا را بلد باشید. بازاریابی محتوایی یک بخش از استراتژی بازاریابی کسب و کارها است. در بازاریابی محتوا کسب و کارها در تلاش هستند تا با تولید محتوای مفید و ارزشمند، مخاطبان خود را افزایش دهند. حالا که با مفهوم بازاریابی محتوا آشنا شدید، مفهوم استراتژی محتوا را نیز بهراحتی خواهید فهمید.
در تعریف استراتژی «محتوا چیست» میتوان گفت که یک برنامه ریزی دقیق بر اساس هدفهای کسب و کار شما است که بهراحتی میتوانید با استفاده از آن کسب و کار خود را رشد دهید. این استراتژی شامل بخشهایی است که در ادامه آنها را ذکر میکنیم.
- تعیین هدف:
با تدوین یک استراتژی محتوایی خوب میتوانید هدف گذاریهای کوتاه مدت و همچنین طولانی مدت داشته باشید. - هویت برند:
شما برای تولید محتوا برای کسب و کار خود باید اهداف، ارزشها و از همه مهمتر، هویت کسب و کار خود را مشخص کنید. - پرسونا:
برای اینکه بتوانید سریعتر از رقبای خود رشد کنید، باید مشتریان و مخاطبان خود را بهخوبی بشناسید. اگر نمیدانید پرسونا چیست؟ به شما پیشنهاد میکنم مقاله “پرسونا مخاطب چیست؟ ” را حتما مطالعه کنید. - تحلیل رقبا:
هر کسب و کاری دارای ایراداتی است؛ کسب و کار شما نیز از این قانون مستثنی نیست. پس شما باید ایراداتی که در کسب و کارتان هست را رفع کنید. برای رفع این ایرادات میتوانید رقبای خود را بررسی کنید و با رفع این ایرادات از آنها پیشی بگیرید. - جستجوی کلمات کلیدی:
یکی از بخشهای مهم در تعریف استراتژی محتوا چیست، جست و جوی کلمات کلیدی است. استراتژی و بازاریابی محتوا در تولید محتوا میتواند به شما کمک کند که کلمات کلیدی موثر را پیدا کنید و بر اساس آنها به تولید محتوا بپردازید. - تدوین راهنمای تولید محتوا:
در استراتژی محتوا شما مشخص میکنید که لحن مطلب، رنگ متنها، تصاویر و… چگونه باشد تا کاربران بیشتری را به سمت کسب و کار خود بکشید. - تدوین تقویم محتوا:
تقویم محتوایی نیز مانند راهنمای تولید محتوا است. شما با استفاده از تقویم محتوایی میتوانید موضوع هر محتوا، عنوان، تاریخ انتشار و… را مشخص کنید.
چرا باید استراتژی محتوا بنویسیم؟
شما با تدوین استراتژی محتوا میتوانید مزایای زیادی برای کسب و کار خود دست و پا کنید. بسیاری از وبمستران بر این باورند که باید بهصورت روزانه برای وبسایت محتوا تولید کنید اما نه هر محتوایی. شما بهعنوان یک وبمستر یا مدیر یک کسب و کار، باید بدانید که برای جذب مخاطب باید انواع محتوا که مرتبط با کسب و کار شماست را تولید کنید و آنها را در زمانی منتشر کنید که مخاطب بتواند تاثیر بهتری از محتوای تولید شده بگیرد. در ادامه مزایای داشتن یک استراتژی محتوای خوب را بیان میکنیم:
- محتواهای تولیدی بر اساس هدف خاصی تولید و منتشر میشوند.
- در زمان کمتری میتوانید محتواهای خود را تولید کنید.
- با تعریف استراتژی محتوا چیست میتوانید سئو سایت خود را به طرز چشمگیری بهبود بخشید.
- احتمال موفقیت شما بهطرز چشمگیری افزایش پیدا میکند.
- میتوانید بهراحتی از رقبایتان پیشی بگیرید.
شما با تدوین استراتژی محتوا میتوانید راه مناسب تولید محتوا را پیدا کرده و در زمانهایی که مشخص کردید محتواهای موجود در وبسایتتان را بررسی کنید. همچنین میتوانید در زمانهایی که نیاز پیدا کردید میتوانید تغییرات لازم را بر روی محتواهای خود انجام دهید.
مراحل تدوین استراتژی محتوا
تدوین یک استراتژی محتوایی مناسب دارای مراحلی است که باید آنها را یک به یک اجرا کنید. در ادامه تمامی مراحل مهم ایجاد یک استراتژی را بیان میکنیم.
-
مشخص کردن اهداف
برای اینکه بتوانید هدف از استراتژی را مشخص کنید باید سوالاتی از خودتان بپرسید. با دنبال کردن این استراتژی در نهایت به چه چیزی میخواهید برسید؟ آیا میخواهید مشتریان و مخاطبان سایت خود را افزایش دهید؟ بعد از پاسخ دادن به همه سؤالات، باید این جوابها را یادداشت کنید. شما با انجام این کار میتوانید نوع محتوایی که میخواهید تولید کنید را تعیین کنید.
-
پیدا کردن مخاطبان اصلی سایت و تلاش برای رفع نیازهای آنها
در مرحله بعدی از تدوین استراتژی تولید محتوا باید مشخص کنید که برای چه قشر از جامعهای میخواهید محتوا تولید کنید. احتمالا افراد زیادی در کسب و کار شما مشغول به فعالیت هستند، مانند تیم پشتیبانی، تیم فنی، تیم خدمات مشتریان و… که میتوانید از آنها برای کامل کردن این بخش از استراتژی کمک بگیرید. زیرا این افراد بیشترین تعامل را با مشتریان و مخاطبان شما دارند.
-
شناسایی تمایزهای کسب و کار
در تدوین استراتژی سعی کنید نکاتی که کسب و کار شما را از رقبای خود متمایز میکند، یادداشت کنید. منظور از متمایز بودن فقط تمایز در محصولات نیست. برای اینکه بتوانید این متمایز بودن را رعایت کنید باید به تمایز در تیم خود، ویژگیهای تولید محصولات و… فکر کنید.
-
تحقیق کلمات کلیدی
این موضوع را باید در نظر داشته باشید که کاربران و مشتریان شما چه کلمات کلیدی را برای رفع نیازهای خود جستجو میکنند. همچنین باید با آنالیز کردن رقبای خود کلمات کلیدی که به وسیله آنها از سمت گوگل ورودی دریافت میکنند را استخراج کنید. تا به الان ابزارهای زیادی برای تحقیق و استخراج کلمه کلیدی به وجود آمدهاند که میتوانید بهراحتی از آنها استفاده کنید.
-
تهیه تقویم محتوایی
طبق کلمات کلیدی که در مرحله قبل بهدست آوردید باید یک تقویم محتوایی تدوین کنید. در این مرحله شما بهعنوان صاحب کسب و کار باید اطمینان حاصل کنید که کلمات کلیدی محتواهای خود را در تقویم محتوایی درج کنید تا محتوای تکراری تولید نشود.
-
مشخص کردن روشهای ارزیابی عملکرد محتواها
بعداز اینکه مشخص کردید چه محتواهایی در چه زمانهایی تولید شود، باید تعیین کنید که با چه ابزار و روشهایی برای ارزیابی این محتواها استفاده خواهید کرد. برای ارزیابی عملکرد محتواها باید شاخصهای کلیدی عملکرد یا KPI دقیقی را تعیین کنید. این ارزیابی میتواند در آینده موفقیت استراتژی محتوای شما را نشان دهد.
-
آغاز تولید محتوا
اینجا به مرحله آخر استراتژی محتوا یعنی تولید محتوا رسیدیم. حالا که مخاطبان را میشناسید، تمایزهای کسب و کار خود را کشف کردهاید، موضوعات و کلمات کلیدی را انتخاب کردهاید و تقویم محتوای خود را هم تدوین کردهاید و البته اینجا به مرحله آخر استراتژی محتوا یعنی تولید محتوا رسیدیم. حالا که مخاطبان را میشناسید، تمایزهای کسب و کار خود را کشف کردهاید، موضوعات و کلمات کلیدی را انتخاب کردهاید و تقویم محتوای خود را هم تدوین کردهاید و البته میدانید که هر محتوایی چه بازدهی و نتیجهای باید داشته باشد، وقت آن رسیده که محتواهای خود را تولید کنید و به هدف بزنید. تولید محتوا باید با کیفیت، منحصر به فرد و منطبق بر اصول سئو باشد تا اهداف استراتژی شما را محقق کند.
جمعبندی
برای تولید محتوا و بازاریابی محتوایی حتما باید از یک استراتژی محتوایی مناسب استفاده کنید. این استراتژی از مهمترین گامهای بازاریابی محتوایی است. با تعیین اهداف تولید محتوا، شناسایی مخاطب محتوا، پرسونای خود و … میتوانید برنامهای روشن برای تولید محتوای خود داشته باشید.
شما بهعنوان صاحب کسب و کار، با استفاده از یک استراتژی محتوای خوب، میتوانید محتواهای خود را هدف گذاری کنید. با استفاده از این هدف گذاری، در کوتاه مدت و بلند مدت، اهداف خود را مدنظر قرار میدهید. استراتژی محتوا به شما کمک میکند که توصیف مناسبی از ارزشها و چشماندازهای خود داشته باشید. با استفاده از این استراتژی است که خواهید توانست محصولات و خدمات خود را به کاربران اینترنت معرفی کنید و درآمد خود را افزایش دهید. همچنین استراتژی محتوایی به شما کمک خواهد کرد که علایق مشتریان خود را بیابید، رقبای خود را بررسی کنید و با شناسایی نقاط ضعف آنها، به تقویت خود بپردازید.
اگر دوست دارین که بیشتر راجع به استراتژی محتوا بدونید میتونید به پادکست طراح وب سایت که یک قسمت را کامل به استراتژی محتوا اختصاص داده است گوش دهید.