توی این مقاله تصمیم گرفتم که در رابطه با تولید محتوا توضیح بدم. توضیح داده میشود که تولید محتوا چیست؟ چه تعاریفی تا الان برای آن داشتند. چرا اصلا باید محتوا تولید کنیم؟و با انواع محتوا آشنا میشویم.
محتوا چیست؟
محتوا میتواند یک مقاله در وب سایت باشد که با خواندن آن کلی چیزی یاد میگیریم. یا یک پست اینستاگرام که ما را سرگرم میکند. و یا ویدیو تو یوتیوب یا آپارات که آن را تماشا میکنیم یا پادکستی که گوش میدهید. کلا هر چیزی که برای انسان قابل درک هست و در بستر کانال های دیجیتال یا غیر دیجیتال قابل انتشار هست را به آن محتوا میگویند.
اگر ساده بخواهیم توضیح دهیم. تولید محتوا یعنی نوشتن، طراحی، ضبط و ساخت هر چیزی که انسانها میتوانند درک کنند. و برای رسیدن به اهدافی هم این کارها انجام میشود مثل کسب درآمد، افزایش فروش، وفاداری مشتری و… و این محتوا باید در بسترهای مختلف هم قابل انتشار باشد.
ممکن است پیش خودتان فکر کنید که این اصلا کاری نداره! و این همه توضیح نداره و هر کس میتونه به سادگی محتوا تولید کند. پس اگه اینجوری هست یعنی عباس آقا که عکسهای خودش را در حال کباب درست کردن در اینستاگرام منتشر میکند با نصرت سرآشپز معروف ترک فرق آنها در چیست؟ هر دو آنها عکس از آشپزی خود میگذارند! چرا محتوایی که عباس آقا تولید میکند را فقط اطرافیانش میبینند ولی محتوایی که سرآشپز نصرت تولید میکند میلیون ها بار دیده میشود؟؟؟
تفاوت این ۲ نفر در هدف و نحوه تولید محتواست.
- همونطوری که گفته شد تولید محتوا باید یک هدفی داشته باشد افراد یا کسب و کارها از تولید محتوا برای اهدافی مثل کسب درآمد، بازاریابی، برندینگ و فروش استفاده میکنند.
- پس لزوما هر محتوایی نمیتواند در راه رسیدن به هدفتان کمک کند. تولید فقط یک مرحله از چرخه بازاریابی محتواست.
چرخه بازاریابی محتوا ۷ مرحله دارد:
- هدفگذاری
- تدوین استراتژی
- تولید محتوا
- توزیع
- ترویج
- تحلیل
- اصلاح و بهروزرسانی
صرفا تولید محتوا به تنهایی خیلی فایده ندارد. و فقط از شما انرژی و وقت میگیرد و نتیجه مثبتی برای شما نخواهد داشت. و همین میشود که نصرت یه سرآسپز معروف در دنیا با ۱۰ها میلیون فالور در اینستاگرام تبدیل میشود ولی کسانی که صرفا فقط تولید محتوا کردند عکسهای آنها را فقط اطرافیان آنها میبیند و لایک میکنند.
پس نتیجه میگیریم که تولید محتوا خیلی هم راحت نیست.
تولید محتوا از کجا به وجود آمد؟
تولید محتوا یا Content Creation دغدغهی جدیدی نیست. تقریباً از زمانی که صنعت چاپ به وجود آمد و ظرفیت تولید به تدریج بیشتر از محتوای بود که در دسترس است، تولید محتوا و پیدا کردن محتوای مناسب برای نشر به یک چالش جدی تبدیل شد. صنعت نشر توی اروپا دقیقا بعد از اینکه ماشین چاپ اختراع شد، به سراغ چاپ انجیل رفت چون هم کسی مدعی دریافت حقالتالیفش نبود و هم متقاضیان زیادی داشت.
اما بعد از یه مدت کوتاه، ماجرای تولید محتوا جدی شد و بحث سفارش تولید محتوا به یک شغل تبدیل شد. سردبیرهای نشریات، وظیفه آنها این بود که موضوعات مناسب برای نشر را جستجو کنند و سپس تولید محتوای متناسب را به نویسندگان و ژورنالیستها سفارش دهند.
پس تا ابن قسمت متوجه شدیم که تولید محتوا چیست و با تاریخچه محتوا آشنا شدیم اینکه چی شد شغل تولید محتوا به وجود آمد. یک سوالی که ممکنه است برای هر نوع کسب و کار پیش بیاد این است که آیا کسب و کار من به محتوا نیاز دارد؟
اگه خیلی ساده بخواهم توضیح دهم بازاریابی مبتنی بر محتوا برای هر کسب و کاری که بتواند محتوای خوب و با کیفیت تولید کند ضروری هست. تولید و بازاریابی محتوا میتواند برای کسب و کار شما چندین مزیت داشته باشد.
مزیتهای تولید و بازاریابی محتوا برای کسب و کارها:
- میتوانیم از خود محتوا درآمد کسب کنیم
- برای محصول یا خدمات مشتری میآورد.
- یک روش کم هزینه است.
- به شناخته شدن شما، اعتماد و اعتبار شما کمک میکند.
- نتایج و عملکرد آن را تحلیل کنید.
- تاثیر خوبی در وفادارسازی مشتریان دارد.
پس هر کسب و کاری میتواند از محتوا کمک بگیرد اما این به معنی نیست که باید در همه کانال ها و بستر ها فعالیت داشته باشید. گاهی یک پیج اینستاگرام میتواند نیازهای شما را تامین کند و بعضی وقتها هم همزمان باید وبسایتی پر از مقاله داشته باشید و کتاب بنویسید و به علاوه اینا تو شبکه های اجتماعی فعال باشید. و یا بعضی وقتها کسب و کارها ساخت پادکست یا تولید کلیپ های مختلف را ترجیح میدهند. همه این موارد به این مورد بستگی دارد که چه کسب و کاری دارید، چه نوع محصول یا خدماتی را ارایه میکنید و چه هدفی را دنبال میکنید و از همه مهمتر اینکه چه میزان وقت و هزینه میتوانید صرف کنید.
چگونه با تولید محتوا میتوان درآمد کسب کرد؟
خیلی از شرکتها هستند که از طریق تولید محتوا کسب درآمد میکنند. دو روش پرطرفدار برای این کار وجود دارد یکی اینکه از فروش خود محتوا به درآمد میرسند و دیگری هم از تبلیغاتی هست که انجام میدن به درآمد میتوانند دست پیدا کنند. فقط باید یک وبسایت پربازدید ایجاد کنید یا کانالها و صفحههای پرطرفدار در شبکههای اجتماعی بسازید و بعد سفارش تبلیغات بگیرید.
در روش فروش خود محتوا هم باید محتوای تولیدی به اندازهای ارزشمند باشد که مخاطب حاضر شود برای آن پول بدهد. همین حالا هم وبسایتهایی هستند که برای استفاده از مطالبشان باید اشتراک بخرید. سایت متمم یک نمونه خوب در ایران است. یا مثلا بعضی از سایتهای فیلم هستند که برای دسترسی به تمام آرشیوش باید حتما اشتراک تهیه کنید. یا حتی میتونیم درآمدی که از یوتیوب یا آپارات هم بدست میآید میتوان جزو همین دسته قرار دهیم. همون طوری که میدانید یوتیوب هم به ازای تعدادی بازدید که از ویدیو شما میشود یک مبلغی به حساب کاربری شما واریز میکنه. به تازگی هم متوجه شدم که آپارات هم این امکان رو برای کاربرانش فراهم کرده است که قوانین خاص خودش رو دارد.
نوبت به معرفی انواع محتوا میرسد اینجا با چهار نوع اصلی از محتوا آشنا میشیم.
-
دسته اول محتوای متنی: رایج ترین نوع از محتوا
مهمترین نوع محتوا، محتوا متنی است. یکی از دلایل مهم بودن آن این است که محتوای متنی باعث میشود سئو محتوا خود را بهتر کنید. برای داشتن رتبه بالا در موتورهای جستجو نیاز دارید که یک محتوا با کیفیت و به صورت متنی داشته باشید پس وجود این نوع محتوا نسبت به انواع دیگر محتوا اهمیت بیشتری برخوردار است.
میتوان گفت محتوا متنی خوراک اصلی سایت شما است. و انواع دیگر محتوا میتوانند نرخ کلیک رو بالا ببرند و به بیشتر دیده شدن آن کمک کنند. پس نتیجه میتوان گرفت که باید بیشترین انرژی خود را روی این قسمت از سایت خود بگذارید. به همین دلیل است که میگویند محتوا پادشاه است و واقعا هم میتوانه در سایت پادشاهی کند به شرطی که با اصول درست نوشته شده باشد تا بتواند جایگاهی که مد نظرتان هست را برایتان کسب کند
اگه بخوام چند تا مثال از محتوا متنی بزنم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
- پستهای وبلاگ
- ایجاد دفترچه راهنما یا قوانین
- کتاب الکترونیکی
- نقل قولها
- محتوای نقد و بررسی
- معرفی محصول
- مقایسه محصولات
-
دسته دوم محتوا تصویری: محبوبترین نوع محتوا
امروزه یک راه برای بیشتر دیده شدن استفاده از محتوای تصویری است. مخصوصا اگر بخواهید از این محتوا در اینستاگرام استفاده کنید. درست است که توضیح دادم که محتوای متنی خیلی مهم و ضروری است ولی برای اینکه روی مخاطب تاثیر بیشتری بگذاریم از محتوای تصویری مرتبط هم میتوانیم استفاده کنیم.
محتوای تصویری خیلی ساده تر در ذهن باقی میماند و چندین برابر محتوای متنی در ذهن شما ثبت میشود و به راحتی با یک نگاه میتوان آن را پردازش کرد و که این مورد باعث میشود که مخاطب مجبور به خواندن محتوای متنی شود.
چند مثال اگه بخواهم برای محتوای تصویری بزنم مانند عکس، فیلم کوتاه، تصاویری اطلاعاتی که برای نمایش آمار و ارقام و نمودارها ازش استفاده میشه که به آن اینفوگرافیک هم گفته میشود.
-
دسته سوم محتوای ویدیویی: جذابترین نوع محتوا
محتوا ویدیویی مانند: ساخت ویدئو با کیفیت و حرفه ای برای نشون دادن ویژگی های محصول
یا ویدیویی که از فضای کاری و نحوه تولید محصولات شما است. یا ویدیوهای آموزشی و این نوع محتوا در حال حاضر محبوبترین نوع محتوا است.
-
دسته چهارم محتوای صوتی یا پادکست ها
محتوا صوتی یا پادکست یکی دیگر از محتواهای محبوب در فضای دیجیتال هست که از سال 2004 به بعد با استقبال خیلی خوبی از طرف مخاطبان و کاربران فضای وب مواجه شد. این محبوبیت تا جایی پیش رفت که امروزه فایلهای صوتی به یکی از اثرگذارترین و محبوبترین محتواهای تولیدی در شبکههای مجازی به شمار میروند. قطعاً زندگی در کلان شهرها و داشتن مشغولیتهای مختلف، فرصت مطالعه و تحقیق را تا حد زیادی از افراد گرفته با کمک فایلهای صوتی میتوان مفهوم را خیلی زود در قالب مورد نظر به گوش مخاطبان رساند. و این یکی از دلایل محبوبیت پادکست هم همین موضوع است.
پادکستها در هر موضوعی تولید میشوند. مانند: مصاحبه افراد، اخبار تکنولوژی، آموزشها، شعر و داستان، بحث و گفتگوها
در این قسمت ۴ نوع اصلی محتوا را توضیح دادم. اگر بخواهم وارد جزییات شوم هر کدام از این دستهها زیر مجموعه بسیاری دارد شاید بیشتر از ۶۰ نوع محتوا داشته باشیم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
در این مقاله متوجه شدیم که محتوا چیست؟ تاریخچه محتوا را توضیح دادم و اینکه چی شد که این نیاز احساس شد و 4 دسته از مهم ترین انواع محتوا را معرفی کردم. اگر به این موضوع علاقه دارید پیشنهاد میکنم مقاله بازاریابی محتوا چیست را هم مطالعه کنید.
اگر خواندن مقاله براتون سخته پیشنهاد میکنم به پادکست طراح وب سایت گوش بدین این قسمت در رابطه با تولید محتوا کامل صحبت شده است